Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Dostarcza więcej energii niż węglowodany, więc ma wiele zalet, gdy mówimy o jedzeniu. Tłuste jedzenie świetnie smakuje i może dostarczyć nam wystarczająco dużo energii, aby przetrwać cały dzień. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu może wpływać na nasze zdrowie i prowadzić do różnych chorób, takich jak choroby serca czy cukrzyca.
Po strawieniu tłuszczów, są one rozkładane na kwasy tłuszczowe i glicerol. Kwasy tłuszczowe są następnie metabolizowane i transportowane do wątroby, gdzie są wykorzystywane do syntezy cholesterolu. Z cholesterolu produkowane są również sterydy, hormony i kwasy żółciowe. Substancje te są wymagane przez organizm do utrzymania zdrowych komórek i odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodów.
Ryzyko rozwoju choroby wieńcowej zwiększa się, gdy wzrasta u nas poziom cholesterolu we krwi (hipercholesterolemia). Jeśli wysoki poziom cholesterolu we krwi nie jest wcześnie leczony, może prowadzić do stanu zwanego miażdżycą, czyli pogrubienia i stwardnienia tętnic na skutek odkładania się płytki nazębnej. Płytka nazębna tworzy się z czasem z powodu kombinacji czynników, takich jak genetyka, wiek, historia rodziny, styl życia (taki jak dieta), poziom stresu i palenie. Miażdżyca może prowadzić do udaru lub zawału serca, ponieważ blokuje przepływ krwi. Więcej na temat zdrowego odżywiania znajdziesz na stronie https://feedfit.pl/ .