Kuchnia ajurwedyjska nie jest tylko serie specjalnie przygotowanych potraw, to filozofia i styl życia, który ma na celu połączenie ciała, umysłu i ducha. Każda potrawa jest uważana za unikalne źródło równowagi i zdrowia, gdzie wykorzystuje się pełną gamę smaków, kolorów i tekstur. Korzystają z naturalnych składników i przypraw, które mają kluczowe znaczenie w ajurwedyjskiej dietetycznej filozofii, zwracając także szczególną uwagę na to, jak te składniki są przygotowywane i konsumowane.
Ajurweda, starożytna indyjska nauka o zdrowym życiu, ma swoje korzenie w piśmie sanskryckim, które pochodzi z 5000 lat temu. Centrum jej filozofii kulinarczej skupia się na tworzeniu harmonii pomiędzy ciałem a umysłem przez zrozumienie trzech dosh: vata, pitta i kapha, które są siłami życiowymi obecnymi w naszych ciałach i kontrolują nasze funkcje biologiczne.
Przepisy zgodne z ajurwedą – jak zacząć
Podstawowym elementem w ajurwedyjskim gotowaniu jest korzystanie z naturalnych składników. Zazwyczaj obejmuje to szeroki wybór warzyw, owoców, ziół i przypraw, które są pełne zdrowia i składników odżywczych. Przyprawy, takie jak kurkuma, cynamon, kardamon i imbir, są nie tylko głównymi składnikami wielu ajurwedyjskich przepisów, ale są też uważane za korzystne dla zdrowia z różnych powodów, w tym dla poprawy trawienia i zapewnienia ogólnego dobrej równowagi ciała.
Zacząć przygodę z kuchnią ajurwedyjską jest łatwiej, niż myślisz. Wystarczy zacząć od prostych dań, takich jak Ajurwedyjski kisiel mango, ajurwedyjska zupa z dyni lub ajurwedyjski napój z kurkumą. Wszystkie przepisy są oparte na prostych, naturalnych składnikach dostępnych na naszym rynku i nie wymagają specjalistycznej wiedzy kulinarnych.
Wpływ ajurwedyjskiego gotowania na zdrowie
W kuchni ajurwedyjskiej odżywianie jest uważane za kluczowe dla zdrowia i dobrobytu oraz ma na celu wspieranie naszej naturalnej zdolności do samoleczenia. Każdy składnik ma określone korzyści dla zdrowia, na przykład, nasiona kminu są uważane za pomocne w trawieniu, a kurkuma jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
Wraz z dobrem dla ciała, dieta ajurwedyjska ma na celu również stymulowanie umysłu i duszy, dzięki czemu czujemy się odprężeni i zadowoleni. Poprzez świadomą konsumpcję żywności, skupienie na jej jakości i celebrowanie procesu gotowania, łączymy się na głębszym poziomie z naszą żywnością i ciałem, co prowadzi do lepszego zdrowia i samopoczucia. kuchnia ajurwedyjska przepisy